اسکلت فلزی چه مزیتی نسبت به اسکلت بتنی دارد؟
شاید برایتان عجیب و غیر قابل باور به نظر برسد، اما حقیقت این است که مقایسه اسکلت فلزی و اسکلت بتنی قدمتی طولانی دارد. سالیان سال است که مردم پیش از ساخت سازه های مورد نظرشان، به سبک و سنگین کردن پرداخته و اسکلت های فلزی و بتنی را با یکدیگر مقایسه می کنند تا بهترین آن ها را انتخاب نمایند. عوامل متعدد و متنوع بسیاری وجود دارند که اخذ تصمیم درباره انتخاب اسکلت مناسب را با چالش مواجه می کنند.
برای مثال منطقه در نظر گرفته شده برای ساخت می تواند تصمیم نهایی ساختمان سازان را دستخوش تغییر کند. شرایط جوی، زلزله خیز بودن منطقه، رطوبت و بارندگی، عوامل فنی و… همه و همه از جمله مهم ترین فاکتورهای اثر گذار بر انتخاب مناسب ترین اسکلت برای ساخت سازه محسوب می شوند. این مسئله موجب شد ه که مقایسه اسکلت های فلزی و بتنی به ضرورتی غیر قابل چشمپوشی تبدیل شود.
می دانید اسکلت بتنی چیست و چه مزایا و معایبی دارد؟! با اسکلت فلزی، مزایای بی حد و حصر و معایب انگشت شمار آن آشنایی دارید؟! از تفاوت های میان این دو نوع اسکلت چه می دانید؟!
اگر پاسخ جامع و قانع کننده ای برای سوالات فوق به ذهنتان نمی رسد، این مطلب را به هیچ قیمتی از دست ندهید. این جا بهشت شما و این مطلب مختص شماست.
مقایسه اسکلت فلزی و اسکلت بتنی
آشنایی مختصر و مفید با اسکلت بتنی، مزایا و معایب آن
اسکلت بتنی همان طور که از نامش پیداست، سازه ای است که با استفاده از بتن یا بتن آرمه که متشکل از ماسه، سیمان، شن و میلگردهای فولادی ساده یا آجدار می باشد، ساخته می شود. در صورتی که بخواهیم خیلی ساده و صریح خدمتتان عرض کنیم، چنین می گوییم:
اگر در قسمت ستون ساختمان، بخش فونداسیون و شاه تیرهای موجود در ساختار آن از بتن استفاده کنند، می توان گفت که سازه دارای اسکلت بتنی است. سازه های بتنی درست مانند هر سازه دیگری مزایای متعدد و معایب گوناگونی دارند. اصلی ترین مزایای اسکلت بتنی که در ساخت بسیاری از سازه های قدیمی مورد استفاده قرار گرفته است، به قرار زیرند:
- استحکام اسکلت های بتنی به طور غیر قابل باوری بالاست.
- هرچه از دوام این نوع اسکلت های ساختمانی برایتان بگوییم، حق مطلب را ادا نکرده ایم.
- شکل پذیری بالای اسکلت های فلزی یکی از اصلی ترین دلایل محبوبیت آن ها در میان سازندگان است.
- هزینه نگهداری اسکلت های بتنی به طور قابل توجهی پایین است.
- اسکلت های بتنی قادر به تحمل دماهای بسیار بالا هستند.
- مقاومت مثال زدنی در برابر آب و باد از دیگر مزایای اسکلت های بتنی است.
اسکلت های بتنی در عین بهره مندی از مزایای مختلف، معایبی نیز دارند که در ادامه آن ها را به اختصار معرفی می کنیم:
- عدم تناسب اسکلت های بتنی برای ساخت سازه های مرتفع به دلیل بهره مندی از وزن بالا
- عدم سازگاری با محیط زیست به دلیل تولید گسترده کربن دی اکسید
- تغییر شکل در طول زمان به دلیل بارگذاری مداوم
- شکنندگی
- ترک خوردگی
- انقباض
- …
آشنایی با اسکلت های فلزی، مزایا و معایب آن
اگر اسکلت های فولادی را از نزدیک دیده باشید، حتما می دانید که در ساخت این نوع سازه ها از مصالح ساختمانی فلزی استفاده شده است. جالب و در عین حال لازم است بدانید که مصالح به کار گرفته شده در ساخت سازه های فلزی از حیث اندازه، خواص مکانیکی، ترکیب شیمیایی و… با یکدیگر متفاوتند. اسکلت های فلزی نیز درست مانند اسکلت های بتنی از مزایای مختلفی برخوردار بوده و در عین حال معایبی نیز دارند. در ادامه مزایا و معایب این دسته از اسکلت های محبوب از نظر سازندگان را به اتفاق مورد بحث و بررسی قرار می دهیم. برای یادگیری یک مبحث کاربردی وقت دارید؟!
اسکلت فلزی
مزایا
از مزایای اسکلت فلزی می توان به طول عمر زیاد، خاصیت تطبیق پذیری، پایداری بالا و مفرون به صرفه بودن اشاره کرد که در زیر به شرح مختصری از هرکدام می پردازیم.
طول عمر زیاد
حتما می دانید که فولاد در صورتی که به درستی نگهداری شود، بسیار با دوام تر از بتن، چوب و سایر مصالحی است که در ساخت سازه ها مورد استفاده قرار می گیرند. اسکلت های فلزی با گذر زمان دچار ترک خوردگی یا شکستگی نشده و در صورتی که در مجاورت رطوبت قرار بگیرند، پوسیده و منبسط نمی شوند. البته پیشگیری از تماس مستقیم با آب ضرورتی است که چشمپوشی از آن می تواند دردسرساز شود.
لازم به ذکر است که سازه های فولادی را در حین ساخت با لایه ای از یک پوشش مقاوم پوشش دهی می کنند. این کار باعث می شود که سازه های مذکور در برابر تهدیداتی همچون آتش سوزی، زنگ زدگی، برف و باران و… بسیار مقاوم عمل کنند!
خاصیت تطبیق پذیری قابل توجه
این ویژگی ذاتی فولاد است که در عین حفظ استحکام، به شکل های گوناگون قابل تبدیل است. در صورت استفاده از اسکلت فلزی می توانید سازه را به صورت خلاقانه ای طراحی کنید. این موضوع موجب رواج استفاده از این نوع اسکلت ها در ساخت سازه های غول پیکری همچون سوله ها، آسمان خراش ها، پل ها و… شد ه است. سوله دست دوم که با استفاده از فولاد محکم و مقاوم تولید و ساخت شد ه است، عموما با قیمتی مناسب به فروش می رسد.
پایداری بالا
جالب است بدانید که امکان طراحی های سازه های فلزی با استفاده از نرم افزارهای کامپیوتری موجود در این زمینه میسر می باشد. این مسئله زمینه ای را فراهم می سازد که میزان تولید ضایعات فولادی ناشی از ساخت و ساز به طور قابل توجهی کاهش پیدا کند. جالب تر این که امکان بازیافت فولاد به صورت نامحدود میسر می باشد. چرا که فولاد حتی در هنگام ذوب شدن و بازسازی، خواص ذاتی خود را از دست نمی دهد. این در حالی است که بتن تجزیه شد ه را تنها در مخلوط های بعدی مورد استفاده قرار داد ه و در کارهایی همچون روسازی به کار می گیرند. فروش سوله دست دوم کیلویی حاکی از آن است که سازه های فلزی به راحتی قابل بازیافت و استفاده مجدد هستند!
ایمنی زیاد
قدرت کششی بالای فولاد آن را به گزینه ای مقاوم و ایده آل برای رویارویی با پدیده های طبیعی همچون طوفان، زلزله، برف و… تبدیل نموده است. گفتنی است که اسکلت های فلزی در هنگام وقوع انفجار و یا ورود ضربات سنگین بسیار بهتر از اسکلت های بتنی عمل می کنند. می دانید چرا؟!
چون فولاد استفاده شده در ساخت اسکلت فلزی غیر قابل احتراق است و علاوه بر آن، در هنگام بروز آتش سوزی و حضور در دماهای بسیار بالا مقاومت چشمگیری از خود به نمایش می گذارد. الته اگر نکات فنی مانند عایق کاری مناسب و ضد حریق روی آن اجرا شود.
هزینه مقرون به صرفه
حتما می دانید که اجزای فلزی استفاده شده در ساختار اسکلت فلزی، پیش ساخته هستند. این مسئله به تنهایی نقش غیر قابل انکاری در کاهش هزینه ناشی از نیروی انسانی دارد. علاوه بر این، پیش ساخته بودن اسکلت های فلزی زمان ساخت را کوتاه می کند و بدین ترتیب بار دیگر هزینه های مالی ساخت و ساز را می کاهد. کاهش هزینه های ناشی از تعمیر، تعویض و نگهداری به دلیل بهره مندی از مقاومت بسیار بالا مورد مهم دیگری است که نباید از قلم بیفتد!
قیمت سوله دست دوم را با قیمت سوله نو مقایسه کنید تا متوجه شوید که هزینه نگهداری از سازه های فلزی و تعمیر و تعویض آن ها بسیار ماچیز است. برای خرید سوله دست دوم در بوشهر با آسیا سوله هماهنگ کنید!
معایب اسکلت فولادی
اسکلت فولادی در عین برخورداری از مزایای شگفت انگیزی که موجبات محبوبیت آن در میان پیمانکاران را فراهم ساختهاند، معایبی نیز دارد. اصلی ترین معایب این دسته از اسکلت ها که از حق نگذریم در برابر مزایای فوق العاده آن ها قابل اغماض هستند، عبارتند از:
- رسانایی بالای گرما و حرارت
- امکان زنگ زدگی با گذر زمان
- احتمال کمانش در صورت افزایش طول قطعه
- …
اسکلت های فلزی
مزایای سازه فلزی نسبت به اسکلت بتنی
بسیاری از پیمانکاران ماهر و مجرب امروزی استفاده از اسکلت فلزی را به اسکلت های نه چندان مناسب بتنی ترجیح می دهند. می پرسید چرا؟!
- چون بتن ماده ای معمولی برای ساخت و ساز محسوب می شود. در حالی که فولاد بسیار منعطف بوده و سرعت ساخت و ساز را تا حد قابل توجهی افزایش می دهد.
- چون زمان نصب، اجرا و تکمیل اسکلت های فلزی بسیار کمتر از همنوعان بتنی آن هاست.
- چون فضای اشغالی توسط اسکلت فلزی در مقایسه با اسکلت بتنی کمتر است.
- چون تخریب اسکلت های فلزی در مقایسه با اسکلت های بتنی ارزش بیشتری دارد. چرا که امکان خرید و فروش آهن آلات داخل این نوع اسکلت ها میسر و بازیافت آن ها نیز امکان پذیر است.
- چون اسکلت فلزی در صورت رعایت استانداردهای لازم با دوام تر از اسکلت های بتنی است.
- چون اسکلت فلزی در برابر عوامل بیرونی دیرتر از همنوع بتنی خود مستهلک می گردد.
- چون مقاومت کششی بتن کم است و این مسئله باعث ترک خوردگی آن در ناحیه تنش حتی در صورت تقویت می گردد. این در حالی است که اسکلت های فلزی ترک نمی خورند و بسیار با دوام تر از چیزی هستند که تصورش را می کنید.